CAPOEIRA

HORARIS : DILLUNS, DIMECRES I DIVENDRES de 20-21.30h (PLACES LLIURES )

PROFESSORS: Wladmyr Fialho Fernandes

                             Móvil: 637456265

Història

La Capoeira va néixer a l’època de l’esclavitud. Va sorgir en el període colonial com una forma de resistència, física i cultural, contra els maltractaments i persecucions que patien els esclaus portats de l’Àfrica pels portuguesos. 

Amb el temps i, degut a la persecució de qui practicava aquest tipus de lluita, mica en mica es va anar disfressant com una mena de ball-joc amb l’objectiu d’emmascarar la pràctica de la lluita capoeira. I es així que, amb el temps, remarcant els últims anys del segle XIX, època en que es prohibeix empresonant als qui la practicaven, la Capoeira evoluciona i s’expandeix, mitjançant, principalment, amb les figures del Mestre Bimba i Mestre Pastinha.

En els anys 30 es revocà la llei que prohibia la seva pràctica, i arribà a l’actualitat no només com una manifestació cultural brasilera, sinó, també,  reconeguda com instrument educador i socialitzador, formant part del currículum escolar brasiler, en les matèries d’Educació Física. També present en diversos projectes socials, que fa reintegrar als infants d’àrees socialment més desfavorides

Al 2014, la Capoeira, va ser reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Perquè?

La Capoeira presenta diversos elements que permeten al professor treballar els aspectes del desenvolupament de l’individu, sigui infant, adolescent o adult, no només el motor, sinó també el cognitiu i el social. La Capoeira reprodueix en el seu univers les relacions humanes i socials de la societat.

L´ objectiu és oferir una activitat on es combinen tots els aspectes citats anteriorment dins d’una sola activitat.

 

Metodologia

El mètode d'ensenyament característic del Grup Senzala es apostar pels entrenaments centrats en alumnes, diversificats, i on les pràctiques atenguin als seus interessos, necessitats i ritmes individuals d'aprenentatge. 

El respecte per la personalitat de cada un, valoritzant la seva identitat pròpia, desenvolupant la seva consciència i promocionant el desenvolupament de la seva autoconfiança. Es busca estimular el desenvolupament de les qualitats físiques, junt amb els elements potenciadors de les relacions socials. 

La proposta d'aprenentatges que s'esten per sobre de la frontera dels "estils clàssics" de capoeira, angola i regional, sense que es perdin els fonaments i tradicions de l'art de "Capoeiragem". Gran creativitat i avaluació constants de les seves activitats, amb l'objectiu de millorar sempre la qualitat. 

La Capoeira requereix la gràcia i agilitat d'un ballarí, i la força, ànim i habilitat d'un guerrer. El seu principal missatge és d'unió entre les persones i de manteniment de la fluïdesa, no només en el joc, també en el dia a dia, en la recerca de la pau, l'alegria i l'auto-coneixement. Capoeira és celebrar la vida a la lluita del dia a dia, i va créixer com a símbol de coratge i desig de alliberament. Desenvolupa la confiança i l'equilibri, clau per a un bon joc de capoeira.

Paral·lelament a la part física, també es treballa la part rítmica-musical, amb els instruments típics de la capoeira (berimbau,  atabaque, pandero i agogô)  i  amb les cançons, sempre cantades en portuguès, que serveixen com un primer contacte amb l’idioma. 

És una activitat que necessita la col·laboració de tots els participants cosa que la converteix en  una pràctica viabilitzadora del procés de desenvolupament integral de la persona, aportant  aspectes físics, cognitius, intra i intersocials.

 

Beneficis

Entre alguns dels beneficis que dóna la Capoeira podem destacar:

El desenvolupament de les principals qualitats físiques com la coordinació, lateralitat, equilibri, flexibilitat, força i ritme.

El desenvolupament dels elements primordials en les relacions socials, com l’ètica, solidaritat, sociabilitat, respecte, amistat, etc.

Immersió en la cultura i llengua brasilera.

 

El Professor

Sóc Llicenciat en Educació Física per la Universitat Federal de Rio de Janeiro l’any 2000, i practico Capoeira des de l’any 1991. Sóc Contra Mestre del Grup Senzala de Rio de Janeiro, amb mes de 50 anys d’història i tradició, i amb mes de 15 anys d’experiència donant classes.

L’agost del 2001 arribo a la ciutat de Barcelona on actualment desenvolupo l’activitat en el Gimnàs Yawara, havent realitzat 6 grans esdeveniments de Capoeira i cultura brasilera, a part de cursos i tallers. Sempre que és possible hi participin Mestres i Professors de renom en el món de la Capoeira, vinguts d’arreu del món.